Universitatea de Arte Targu-Mures

Vivat, Crescat, Floreat, UAT !

De: Alin ZAHARIE
Universitatea de Arte Targu-Mures isi celebreaza astazi ziua, prilej pentru care rectorul institutiei, Gasparik Attila, ne-a impartasit gandurile sale legate de acest eveniment, precum si despre rolul si menirea invatamantului teatral targumuresean.
 
Reporter:Un nou moment aniversar pentru Universitatea de Arte. Al catelea ?
Gasparik Attila: Este al 64-lea moment aniversar, dar serbat oficial, e al treile. Acum trei ani am inventat acest eveniment pentru a avea si o zi a noastra. Aceasta sarbatoare reprezinta un mic inventar al evenimentelor petrecute intr-un an, o serbare putin mai intima, dar la care asteptam pe toata lumea din afara, si portile sunt deschise pentru toata lumea. Trebuie sa ne uitam in oglinda, la ce am reusit, la ce n-am reusit, unde ar trebui sa mai lucram, sa nu comitem anumite greseli. Un aspect important il reprezinta rodul de carti, care va iesi la iveala, scrise de colegii nostri, si care vor fi lansate cu acest eveniment. De asemenea vom avea concerte, dezvelirea unei placi comemorative Kovács György si vom acorda diplome si distinctii, colegilor nostri care au petrecut in sanul nostru an de zile, si acum cu noua lege, ies la vatra.
”˜Incercam sa atragem cat mai multi parteneri straini, fiindca vrem un loc in Europa. In acest context, urmeaza Festivalul International al Universitatiilor de Teatru”

 
 Rep.: Revenind la momentul aniversar, dupa vizita scotienilor, vine un alt eveniment, cel al Festivalului Universitatiilor de Teatru.

 
G.A.: Noi suntem o universitate mica, dar trebuie sa devenim un factor regional, si nu numai, prin evenimentele pe care le organizam, ele fiind singura noastra scapare. Daca noi nu reusim, prin calitate, sa devenim o institutie de importanta majora, atunci foarte bine putem sa inchidem portile, ne facem bagajele, trecem la alte universitati si sa ne complacem in ideea ca nu am reusit. Incercam sa rezistam, sa ne facem profilul nostru, pe plan national si regional, cu un caracter foarte puternic international. Nici eu, ca stat, sau ca ministru, nu as mentine o universitate fara performanta, cu 350 de studenti. De aceea ne agitam atat de mult si incercam sa atragem cat mai multi parteneri straini, fiindca vrem un loc in Europa. In acest context, urmeaza Festivalul International al Universitatiilor de Teatru, deoarece va fi inclusa si Universitatea din Chisinau, pe care-l organizam din bugetul propriu, din economiile noastre, din biletele vandute la Teatrul Studio. Si dupa trei editii ale acestui festival, daca totul iasa bine, pot sa merg la statul roman si sa cer un buget. In acel moment, cu relatiile noastre din Scotia, Polonia, Serbia, Ungaria, vom putea creste numarul universitatilor participante. Deocamdata vreau sa vad in acest festival, cum se preda teatrul la Craiova, la Timisoara, la Cluj, Sibiu, Iasi, sau Bucuresti, sa discutam de sistemul Bologna, deoarece nimeni nu stie ce vrea si dorim sa provocam un dialog prin acest festival, in acest sens.


Rep.:O urare pentru Universitatea de Arte din Targu-Mures…


G. A: Cand am candidat la acest post, in proiectul meu era inclus si realizarea drapelul universitatii, si imnul universitatii, dar pe care inca nu le-am reusit face. Este o expresie in limba latina folosita intre studentii vechilor universitati apusene care zice, “Vivat Crescat, Floreat”, care cred ca este mai mult decat expresiva pentru aceasta zi a Universitatii de Arte din Targu-Mures.

Pe 9 aprilie 2010 Universitatii de Arte Targu-Mures va sarbatori 64 de ani de existenta.


PROGRAM ZIUA UAT
Ora 11.00
– Concert de Jazz si opereta
Facultatea de muzica, sectia maghiara
Locul: Curtea UAT
Dezvelirea placii comemorative Kovacs Gyorgy

Ora 11.30
Lansari de carte 
Locul: Foaierul Teatrului Studio
Tatai Sandor – Creativitatea actorului. Dimensiunea formativa  prezinta Ion Caloi
Balasi Andras – Drama istorica: Shakespeare in creatia scenica a ultimelor decenii, secolul XX (prezinta Ungvari Zrinyii Ildiko)
Cristian Pepino – Tehnica teatrului de animatie traducere in limba maghiara: Barabas Olga – prezinta Gonczy Katalin si Conf.univ.dr. Oana Leahu

Ora 12.30 - Sedinta Festiva a Senatului – decernare premii si distinctii
Locul: Sala Studio a UAT
Facultatea de Muzica, sectia romana
1.    J. Pleyel – Trio pentru 2 viori si pian in Fa major, partea I
Razvan Moldovan – anul I vioara
Vlad Bucur – anul I vioara
Daniela  Ludusan – anul I pian
Formatie camerala pregatita de lect.univ.drd. Carmen Mihaescu
2.    Rugero leon Cavallo Mattinata
Solist prep. univ. Marian Somesan – Duo
Acompaniament Lect.univ.drd. Carmen Mihaescu
Coralia marisiensis  dirijor lect.univ.dr. Paul Valentin Miereanu
1.    S-a dus cucul de pe-aici – Timotei Popovici
2.    Mandru-i jocul hategana – Gheorghe Soima
3.    Dona Sol – Nicoleta Sucius

Concert de orga
Molnar Tunde: T. Albioni – Adagio in G
Strausz Imre Istvan: milko Bizjak – Aedes Cathedralis
Benedek Tibor:  L. Boellmann – Toccata
Ila Gabor  - J.S. Bach
Kis Annamária: J.S. Bach

Ora 15.00
Meci de fotbal: Profesori-Studenti (locul: Liceul Bolyai)
Ora 18.00 – Cina la Sorpatika

        MEMBRI DE ONOARE

Aniversarea din 1995

Aniversarea din 1992

Secvențe din "Vassa Jeleznova"

"SUFLETE TARI" interviu

GENERAȚIA de AUR

Întâlnirea de la Tîrgu Mureș

Întâlnirea de la Craiova