TEATRUL NAȚIONAL TÎRGU MUREȘ

Madame Recamiére însuflețită de 9 actrițe la Național

Trupa română a Naționalului a prezentat  joi, 12 decembrie, ora 19 la Sala Mare ultima premieră a acestui an,  piesa “Madame Recamiére. Interioare” în regia lui Horațiu Mihai. Arhitectul, scenograful și regizorul Horațiu Mihaiu aduce pe scena  Naționalului  versiunea sa asupra tabloului lui Louis David,  Madame Récamiere, oferind  un spectacol de imagine, plin de culoare, dar și un  univers sonor prin care spectatorul  descoperă frumusețea sufletului feminin. Pornind de la monologul lui Cocteau – „Vocea umană”, Mihaiu ne oferă prilejul de a explora interiorul oricărei femei care trece printr-o despărțire. O tânără sau o bătrână, o casnică sau o multimilionară, o alcoolică sau o violoncelistă, o femeie bolnavă sau o fotografă ( Raisa Ané, Cristina Holtzli, Erika Domokos, Elena Purea, Gabriela Bacali, Diana Avrămuț, Mihaela Mihai, Georgiana Ghergu, Bianca Fărcaș) .. oricine poate ajunge să se despartă de iubitul ei (Csaba Ciugulitu)
Horațiu Mihaiu este un artist cunoscut, formația sa  este de architect, de aceea  spectacolele pe care le regizează poartă amprenta puternică a personalității lui. Spectatorii trebuie să știe la ce să se aștepte, este un altfel de spectacol, și cred că în panoplia noastră de spectacole, în oferta pe care o facem publicului târgumureșean putem să spunem că acest spectacol este unicat”, a precizat Alina Nelega, directorul artistic al trupei “Liviu Rebreanu” din cadrul Teatrului Național Târgu Mureș.
Regizorul Horațiu Mihaiu revine la Târgu Mureș după o pauză de 10 ani, ultima colaborare cu teatrul din Târgu Mureș fiind spectactacolul “Amphitrion: montat la Teatrul Ariel. “M-am gândit foarte mult cu ce proiect să revin la Târgu Mureș după 10 ani. Mi-am ales 10 actori, nouă actrițe și un actor. Pentru acest proiect m-am gândit la actrițele teatrului din Târgu Mureș, extrem de diverse, nu doar fizic, este o diversitate  în caracterele care le joacă, în personajele diverse care trebuiesc prezentate. Mi-am făcut bine temele înainte să vin la Târgu Mureș, am vrut să revin cu un spectacol interesant, un spectacol care să prindă la public, să readuc din spiritul pieselor care le-am montat aici, să se regăsească și în acest spectacol, să fie un spectacol vizual în primul rând, cu o scenografie sper, de calitate, în niște interpretări speciale și deosebite. Am avut o trupă extraordinară chiar dacă e foarte greu să acordezi temperamentul și personalitatea fiecărei actrițe. Sunt nouă actrițe, și vă dați seama cam ce complicat a fost, dar munca a fost ușurată prin felul în am gândit personajele, prin felul în care am colaborat,  într-o atmosferă cum rar mi-a fost dat să am. Sper să fie și ele încântate de produsul finit care urmează să fie prezentat joi seara”, a precizat Horațiu Mihaiu.
 În distribuția spectacolului o regăsim pe actrița Elena Purea, aflată în inedita postură de a avea alături opt colege pe scenă într-un singur spectacol. “Pentru noi ca actori oferta acestui spectacol a fost extraordinară, eu nu am mai jucat niciodată într-o distribuție formată în marea majoritate de personaje feminine. E prima dată când mă întâlnesc cu aproape toate colegele mele în scenă. Cred că este un spectacol foarte feminin și foarte delicat totodată. Sunt convinsă că o să placă în egală măsură atât femeilor dar și bărbaților. Îi așteptăm pe spectatorii noștri cu mare mare drag la spectacol. E inutil să spun că avem emoții, deoarece timpul de construcție a spectacolului a fost relativ scurt, și volumul de muncă a fost uriaș”, a precizat Elena Purea. Singurul personaj masculin al spectacolului este Csaba Ciugulitu, aflat, spre satisfacția sa la prima colaborare cu regizorul Horațiu Mihaiu în compania a nouă personaje feminine. “Mă bucur de colaborarea cu Horațiu, este prima și sper că nu și ultima. Nu știu câți dintre bărbați și-ar dori să fie pe scenă alături de nouă femei. La început m-am speriat puțin dar nu pot spune că a fost greu, cum de altfel nu a fost nici ușor. Munca a fost frumoasă, la fel și scenariu, lumina, muzica, o privire, un gest, toate se simt în acest spectacol”, afirmă Csaba Ciugulitu.

Autor: Alin Zaharie
zi-de-zi.ro

        MEMBRI DE ONOARE

Aniversarea din 1995

Aniversarea din 1992

Secvențe din "Vassa Jeleznova"

"SUFLETE TARI" interviu

GENERAȚIA de AUR

Întâlnirea de la Tîrgu Mureș

Întâlnirea de la Craiova