TEATRUL MUNICIPAL BAIA MARE

Teatrul Municipal Baia Mare răsare din propria-i cenușă

(GRAIUL online)

Cu susținerea primarului Cherecheș și a Consiliului Local Baia Mare
Tristețe, răceală și nemulțumire. Asta am simțit în ultimii ani de fiecare dată când am pășit într-una din instituțiile așa-zis "miraculoase" din orașul nostru. Și recent, pășind după multe luni de absență în acest spațiu pe care mereu l-am considerat ca ceva supranatural, am simțit speranță. Un val de bunăstare sufletească m-a cuprins când am văzut schimbările care au loc aici, după mulți ani de nepăsare care a permis griului să își aștearnă culcușul în acest loc care altă dată fremăta de bucurie, cultură și artă. Teatrul Municipal Baia Mare răsare astăzi din propria-i cenușă. De câteva luni se muncește, se igienizează, se reabilitează, se repară tot ceea ce ani de zile a fost lăsat în paragină. Și nu pentru că nu s-ar fi găsit fonduri în vremurile bune, ci pentru că nu a existat inițiativă. Nici interesul de a menține, darămite de a dezvolta. Trecând de șantierul în lucru, multe schimbări așteptate de publicul băimărean iubitor de teatru au loc în această perioadă. Pe lângă spectacole atrăgătoare, s-a înființat un corp de balet și chiar o orchestră. Avem din nou revistă! Dar mai ales, după ani de zile, speranța și-a făcut drum în această minunată lume a teatrului. Toate astea i se datorează în primul rând primarului Cătălin Cherecheș care a avut tăria de a trage linie și de a pune punct amorțelii care s-a instalat în această instituție. În al doilea rând, marea schimbare a venit odată cu actorul și regizorul Claudiu Pintican care a câștigat concursul de manager al instituției. Cu susținerea primarului Cherecheș, care a convins și Consiliul Local să susțină demersurile sale, directorul Pintican a reușit în doar două - trei luni să facă minuni la Teatrul Municipal. Și acesta este doar începutul.
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare
"Un bun gospodar știe să gestioneze chiar și puținii bani astfel încât să mențină un anumit standard, măcar unul decent. A fost nevoie de o schimbare în ceea ce privește această instituție. Mă bucur că în timp s-a dovedit că am avut dreptate când am decis că este nevoie să o luăm de la capăt. Nu are rost să ne întrebăm de ce nu au fost făcute aceste lucrări înainte. Tot ceea ce contează acum este faptul că am pășit pe un nou drum. Al reconstrucției, al revenirii Teatrului Municipal acolo unde îi este locul. Mi-am dorit ca băimărenii să vină în acest loc, iar noi să le putem oferi condiții decente. Am reușit. Mi-am dorit ca teatrul băimărean să ofere mai mult decât câteva spectacole și atât. Și suntem pe calea cea bună. Am reînființat revista, avem acum trei secții, de păpuși, de dramă și de revistă. Avem corp de balet și orchestră. Și am fost plăcut surprins să văd că băimărenii au sesizat toate aceste schimbări și au speranța că de acum teatrul băimărean va reveni încet, dar sigur, pe locul binemeritat în viața comunității noastre".
După lucrări de igienizare, renovări și modernizări - condiții decente la Teatrul Municipal și cel de Păpuși
Bugetul pe anul 2012 al Teatrului nu a permis prea multe proiecte necesare pentru buna funcționare a instituției. Dar iată, cu ajutorul primarului, care a înțeles nevoia de a susține această entitate, dar și cu buna gestiune a fondurilor existente, Claudiu Pintican a reușit în vremuri sărace să facă tot ce nu s-a reușit atunci când economia ar fi permis. Sala de spectacole a Teatrului Municipal a fost igienizată și renovată. Mocheta veche, într-o stare decentă, a fost mutată la Teatrul de Păpuși, unde numai condiții propice pentru copiii noștri nu erau. La fel și scaunele. La ambele teatre, aflate de câteva luni sub o conducere unitară, s-au executat lucrări de igienizare, renovare și modernizare. La Municipal s-a turnat șapă de beton, caloriferele au fost încastrate în pereți, s-a pus mochetă nouă atât pe jos cât și pe pereți, câștigându-se pe lângă condiții decente pentru public și o acustică bună, necesară în contextul înființării orchestrei, dar și a reînființării revistei. Și corpurile de iluminat au fost schimbate pentru a putea crea aici un iluminat specific fiecărui spectacol în parte.
Regretatul actor Ion Săsăran, omagiat prin noua secție de dramă care îi poartă numele
Pe lângă corpul de balet și orchestra înființate recent, cele trei noi secții ale Teatrului Municipal au primit numele unor persoane care au contribuit la succesul teatrului băimărean. Secția dramă, care va fi inaugurată cu ocazia Săptămânii Caragiale, în perioada 2-9 decembrie 2012, a primit numele marelui actor, regretatul Ion Săsăran și este condusă de Liviu Topuzu, lector univ. dr. în teatru, actor și regizor. Secția de revistă va funcționa sub numele Mihai Maximilian, celebrul textier, soț al actriței Stela Popescu și este condusă de compozitorul și profesorul Călin Ionce. Secția de Păpuși a primit denumirea Mititelu' și este condusă de Aurel Cucu, fostul director al Teatrului de Păpuși.
images/stories/2012/10_octombrie/18/primar.jpgCătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare
"Regretatul Ion Săsăran este cu siguranță unul dintre marii actori care și-au pus amprenta pe destinul teatrului băimărean. Cei peste 30 de ani petrecuți pe scena Teatrului Municipal, în care a reușit să rupă aplauzele publicului și în care a impresionat prin rolurile jucate, trebuiau recompensate într-un fel sau altul. Chiar dacă nu mai este printre noi, avem obligația morală de a-i păstra vie amintirea. Și cu siguranță vom reuși în timp să-i readucem într-un fel sau altul în actualitate, oferindu-le locul binemeritat, și pe alți mari actori care pe vremuri au consolidat teatrul băimărean".
Claudiu Pintican, manager
al Teatrului Municipal

"Am realizat o serie de lucrări necesare. Pe lângă sălile de spectacole de la Teatrul Municipal și cel de Păpuși am reparat parchetul din sala de balet, din cauza degradării nu mai existau condițiile necesare pentru repetiții. Și sala de orchestră a fost renovată, corpurile sanitare la fel, la ambele teatre. Era un consum incredibil de mare la apă înaintea acestor mici intervenții, acum totul este pe sistem de senzori. La Teatrul de Păpuși s-au făcut injecții cu silicon la baza zidurilor pentru a scăpa de igrasie, una dintre marile probleme existente aici. Am pus o ușă nouă, am rezolvat problema cablurilor electrice care atârnau peste tot, am zugrăvit foaierele ambelor instituții. Urmează să reabilităm și cabinele actorilor pentru a le crea condiții decente. Scaunele noi pentru Teatrul Municipal vor veni în cursul săptămânii, astfel că încet, dar sigur, vom ajunge acolo unde ne-am dorit. "
Băimăreni iubitori de teatru, fiți pregătiți! Minifestival de revistă și Săptămâna Caragiale în Baia Mare!
Trecând de  lucrările de igienizare și renovare ale celor două teatre, băimărenii iubitori ai acestei arte au motive de bucurie. Două momente excepționale ne sunt pregătite, este vorba de trei zile de spectacole de revistă, dar și o întreagă săptămână de spectacole marca Caragiale. Și toate acestea până la finalul anului. În 2013 alte surprize ne așteaptă, timp să avem doar, căci spectacole bune vor fi nenumărate! Pentru următorul an, aniversar pentru Teatrul Municipal, când vom sărbători 60 de ani de la înființare, ne așteaptă în luna martie un adevărat festival de teatru, sub egida "Sărbătoarea Teatrului de pe Râul Domnițelor", iar mai apoi, în vara lui 2013, vom avea un festival de teatru de stradă.
La ședința extraordinară de la începutul săptămânii, consilierii locali băimăreni au alocat 800.000 de lei în plus pentru bugetul din acest an al Teatrului Municipal. Pe lângă lucrările care mai urmează a fi efectuate aici, o parte din bani vor fi folosiți pentru remunerația corpului de balet, a orchestrei, dar și pentru creșterea minimală, dar necesară a salariilor angajaților, oameni care ani de zile au fost nevoiți să lucreze mult, pentru extrem de puțin. Creșterile salariale nu sunt mari, însă vor reprezenta un plus binevenit pentru toți oamenii care în ultimele luni au înțeles că e un moment important în istoria teatrului băimărean și au pus mâna pentru reconstrucția acestei entități care a dat zâmbete și lacrimi miilor de spectatori în decursul anilor. Închei prin ideea menționată de Claudiu Pintican care mi-a zis celebra vorbă a părintelui Steinhardt, "dăruind vei dobândi", într-un context actual: investind, vei câștiga. Am văzut ce s-a investit, acum urmează să primim câștigul: spectacole extraordinare cum de ani de zile nu s-au mai jucat pe scena Municipalului!
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare
"După ani de zile în care teatrul băimărean a fost destul de sărac în spectacole, din acest an revine în forță cu reprezentații pentru toate vârstele și gusturile. Și nu vom aștepta doar să vină băimărenii la teatru, prin festivalul de stradă preconizat pentru anul viitor, vom veni noi în întâmpinarea cetățenilor. Pe lângă renovări și reabilitarea sălilor, programul amplu de spectacole bune și interesante, actori consacrați, dar și tinere speranțe, ne dorim să promovăm această artă, să câștigăm din ce în ce mai mult loc în sufletele băimărenilor".
images/stories/2012/10_octombrie/18/pintican.JPGClaudiu Pintican, managerul Teatrului Municipal Baia Mare
"2012 este un an aniversar din foarte multe puncte de vedere și avem deocamdată două evenimente majore până în 31 decembrie. Se împlinesc 140 de ani de la primul spectacol de revistă din România și pentru a marca acest moment vom avea un mini-festival de revistă în perioada 1-3 noiembrie 2012. În data de 1 vom avea două spectacole, un matineu "Cartea Junglei" și seara "Bonsoir Paris" jucată de secția de revistă a Teatrului din Ploiești. Lansarea oficială a secției de revistă a Teatrului Municipal Baia Mare va avea loc în data de 2 noiembrie cu spectacolul "Bibici și Mitici", în cadrul căruia vor urca pe scenă și Stela Popescu și Alexandru Arșinel. În data de 3 noiembrie vom avea două spectacole jucate de Teatrul Constantin Tănase din București, "Aplauze Aplauze" și "Revista Revistelor". În perioada 2-9 decembrie 2012 vom deschide oficial stagiunea secției dramă în cadrul Săptămânii Caragiale, perioadă în care vom încerca să jucăm toate piesele celebre ale marelui dramaturg. În această perioadă vom avea și două premiere, "Năpasta" și "O scrisoare pierdută" ".
Scris de Daniel POP

 

        MEMBRI DE ONOARE

Aniversarea din 1995

Aniversarea din 1992

Secvențe din "Vassa Jeleznova"

"SUFLETE TARI" interviu

GENERAȚIA de AUR

Întâlnirea de la Tîrgu Mureș

Întâlnirea de la Craiova