TEATRUL NAȚIONAL TÎRGU MUREȘ

Gáspárik Attila, noul director al Teatrului Național din Tîrgu-Mureș

Rectorul Universității de Arte din Tîrgu Mureș, Gáspárik Attila este noul director general al Teatrului Național din Tîrgu-Mureș. Acesta a fost singurul candidat la concurs.


La concursul desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute a participat doar rectorul Universității de Arte din Tîrgu-Mureș, Gáspárik Attila. Acesta a primit nota 8.67 pentru proiectul de management, pentru ca la interviu să-i fie acordată nota 9.43. Cu acest rezultat, Gáspárik Attila a fost declarat câștigător la concursul organizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național. Postul de director al Teatrului Național din Tîrgu-Mureș a fost scos la concurs în luna mai, iar până acum interimatul a fost asigurat de actorul Vlad Rădescu, demis, iar mai apoi repus în funcție în urma unei hotărâri judecătorești.

Gáspárik Attila este târgumureșean, a absolvit Institutul de Teatru Szentgyörgyi István în 1988, ulterior promovând și un examen de doctorat în științele educației la Universitatea Al. I. Cuza din Iași. La UAT a fost numit rector în 2008, pe un mandat de patru ani.

Reporter: Cum a fost examenul și cine au fost cei care v-au evaluat?
Gasparik Attila: A fost un examen normal, la care personal am asistat de foarte multe ori ca și evaluator. Membrii comisiei au fost domnul Cornel Todea, director la Teatrul „Țăndărică”, regizorul Gelu Colceag care a fost cândva actor la Târgu-Mureș și e un regizor foarte renumit făcând parte și din comisia artistică a teatrului până acum, deci cunoaște bine situația din Târgu-Mureș și doamna Ada Lupu, directoarea de la Teatrul Național din Timișoara. Am prezentat proiectul meu și sper că în câteva zile după ce trece perioada contestațiilor și negocierile cu ministerul și voi primi numirea îl voi publica pe site-ul teatrului, ca să vadă toată lumea la ce m-am gândit, ce aș vrea să fac și să existe o transparență mult mai mare decât a fost până acum la Teatrul Național.

Rep.: Veți renunța la funcția de rector al Universității de Arte?
G.A.: Am câștigat concursul și urmează în zilele viitoare să primesc oficial numirea din partea ministerului și în clipa aceea îmi voi da demsia din funcția de rector al Universității de Arte pentru că foarte mulți sunt preocupați de acest aspect.

Rep.: Cu ce v-ați propus să vă începeți mandatul la Teatrul Național din Târgu-Mureș?
G.A.: Voi face o radiografie urgentă a problemelor să văd motivele pentru care au întârziat foarte multe dintre premiere și de ce s-au amânat spectacole, de ce nu s-au ținut spectacole, care e situația clădirii. Programul meu se numește 3 D: Deschidere, Dialog cu publicul cu arta, cu artiștii și Dinamism. Ideea mea este aproape comună cu cea a lui Vlad Rădescu, vreau ca Târgu-Mureșul să fie capitala culturală a României. Sigur, la prima vedere pare mioritic, poetic, dar noi credem că există mult mai mult potențial în Târgu-Mureș.

(din media)

 

        MEMBRI DE ONOARE

Aniversarea din 1995

Aniversarea din 1992

Secvențe din "Vassa Jeleznova"

"SUFLETE TARI" interviu

"Ne vom întoarce într-o zi..."

GENERAȚIA de AUR

Întâlnirea de la Tîrgu Mureș

Întâlnirea de la Craiova