Universitatea de Arte Târgu-Mureș

"Gaițele", noua premieră a Teatrului Studio
De: Alin ZAHARIE

Teatrul Studio al Universității de Arte (UAT) din Târgu-Mureș deschide seria premierelor din această stagiune cu spectacolul “Gaițele”, de Alexandru Kirițescu, premiera fiind programată pentru data de 18 decembrie. Despre această nouă realizare teatrală a UAT, ne-a relatat lect. univ. dr. Daniela Lemnaru, care semnează regia spectacolului.

Reporter: Cum a venit idea punerii în scenă a “Gaițelor”?

Daniela Lemnaru: Un regizor trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte în care să acopere toată distribuția. Masteranzii la actorie, anul II, formează o clasă compusă din șapte fete și doi băieți și am considerat că această piesă poate fi un text abordabil din acest punct de vedere.  

Rep.:Cum a fost să lucrați cu studenții actori pe scenă?

D.L.: Pe mulți dintre ei i-am avut studenți, la licență. Este o clasă destul de omogenă, cu un potențial actoricesc foarte ridicat și eu nu fac decât să le ofer o șansă de a-și pune în valoare aptitudinile lor. Am lucrat la acest spectacol cu ei într-un mod foarte plăcut și eficient, fără tensiuni. Atmosfera a fost o plăcută, constructivă, ceea ce din păcate se întâmplă din ce în ce mai rar și pentru mine nu poate decăt să mă bucure că am lucrat într-o stare de spirit excelentă.  

Rep.:Cât contează pentru construcția viitorilor actori, un astfel de spectacol clasic?

D.L.: Contează foarte mult pentru ei, deoarece o piesă clasică le oferă șansa de a se apropia de un text clasic, care presupune niște sarcini în plus, să recreeze oarecum atmosfera din piesă, să redea pe scenă gândirea, mentalitatea caracteristică acelei epoci și a personajelor din “Gaițele”. Este dificil, provocator și incitant pentru ei, dar prin muncă, prin căutare, cred că au ajuns, fiecare în felul propriu, să ajungă la un rezultat pozitiv.  

Rep.:Se poate face o paralelă între epoca din “Gaițele” și cea actuală?

D.L.: Am ales această piesă tocmai din acest motiv, datorită actualității ei. În această piesă este vorba despre viață, despre un mod de o a privi, despre dragoste, dspre moarte, privită printr-o prismă cinică. Spectacolul redă un mod de a privi viața și semenii de lângă noi într-un mod special, deosebit.  

Rep.:Ce aduce acest spectacol în perimetrul UAT?

D.L.: În primul rând dramaturgia românească. Consider că ea are resurse, atât cea clasică cât și cea contemporană, deoarece oferă texte care merită valorificate. “Gaițele” pune în valoare în primul rand actorul, dincolo de ideea regizorală care se topește foarte bine în text. Consider că marele avantaj este acela că, fiecare student are parte de o partitură actoricească consistentă.

 -Zi de Zi-

        MEMBRI DE ONOARE

Aniversarea din 1995

Aniversarea din 1992

Secvențe din "Vassa Jeleznova"

"SUFLETE TARI" interviu

GENERAȚIA de AUR

Întâlnirea de la Tîrgu Mureș

Întâlnirea de la Craiova